Aklimatizacija – prilagajanje organizmov

Aklimatizacija / prilagajanje organizmov – kozic  – (kapljično)

Ker nihče nima rad hitrih sprememb je pomembno, da organizme (akvarijske kozice) počasi prilagodimo na nove pogoje vode v akvariju. Aklimatizacija s kapljanjem je preprost način privajanja kozic na novo domovanje.

Načrtujte dan nakupa

Pomembno je, da načrtujete dan nakupa, še posebej, če kozice kupujete prek spleta. Prepričajte se, da ste na dan dostave doma. Ta korak je ključnega pomena, ko kupujete kozice v spletni trgovini.

Podobno je, če kupujete v trgovini, imejte dovolj časa, potem ko se s kozicam vrnete domov, saj morate imeti dovolj časa za njihovo aklimatizacijo.

Glavne prednosti aklimatizacije so:

  • Počasna prilagoditev kozic na nove parametre vode
  • Zmanjšamo stopnjo šoka
  • Kozice niso pod stresom
  • Kozice zaščitimo pred akutno stisko, kot je osmotski šok
  • Podaljša življenjsko dobo kozic

Potrebujemo:

Kozice so doma, začnimo s postopkom:

Preverite temperaturo 

Prvi korak, ki ga morate opraviti je merjenje temperature v akvariju in v vrečki v kateri ste jih  prinesli domov. Če sta temperaturi obeh skoraj enaki in razlika ni večja od 3-4 stopinj lahko nadaljujete z naslednjim korakom. V kolikor temperatura odstopa pa položite vrečico z kozicam za kake pol ure v akvarij, da se temperatura  vode izenači z akvarijsko. Vrečico  lahko tudi odvežete, da se iz nje sprosti zrak.

Kapljična aklimatizacija 

Spodaj so navedeni koraki za aklimatizacijo kozic :

  1. Izpraznite vrečko s kozicam in vodo v skledo ali vedro
  2. Na en konec cevi za zrak namestite ventilček. Drugi konec cevi vstavite v akvarij in jo fiksirajte.
  3. Ventilček odprite na maksimum. Nato preko njega posesajte vodo iz akvarija, ko začne teči voda ventilček priprite na minimum tako da bo voda iz akvarija počasi kapljala v vedro ali posodo s kozicam. Približno 1 kapljica na vsako sekundo.
  4. Voda naj teče iz akvarija v vedro, dokler ne postane štirikrat več vode v vedru. Ko voda doseže željeno raven, počakajte nekaj časa. Vzamem mrežico, polovim kozice in jih prestavim v akvarij. Vode, kjer so se prilagajale kozice nikoli ne zlijem v akvarij ampak jih vedno prestavim z mrežico.
  5. Postopek traja približno 2 uri, da se kozice navadijo na novo vodo in se pripravijo na končni domovanje.

POGLEJ SI VIDEOPOSNETEK DRIP METODE

Priporočljivo je, da pustite luči v akvariju ugasnjene vsaj 24 ur, od njihove naselitve. Svetloba lahko povzroči, da so kozice pod stresom. Po enem dnevu lahko prižgete akvarijske luči, saj se bodo vaši novi prijatelji popolnoma prilagodili novemu bivališču. Prvih 24 ur jih tudi ne rabite hraniti.

Zdaj, ko ste se uspešno naselili kozice, uživajte v teh majhnih bitjih, ki dodajo lepoto vašemu akvariju in poskrbijo, da je videti prijeten in zabaven za opazovanje.