MOJ PRISTOP K UPORABI GNOJIL

Moj pristop k uporabi gnojil obsega bolj zaraščene, rastlinske akvarije.

Veliko akvaristov se k meni obrača preko zasebnih sporočil za napotke. Še nobenega potrebnega pomoči nisem zavrnil, z mnogimi pa smo rešili tudi resnejše probleme, ki so jih z akvarijami imeli.

Ugotovitve pri uporabi gnojil:

V kolikor se dodaja CO2 je rast hitrejša in posledično rastline hitreje kurijo hranila, saj tudi bolj rastejo.

Najslabše pa je, če se gnoji z V7 in S30preko dodajanja hranil 1x na teden in tako kot piše v navodilih. Veckrat sem ze napisal, da proizvajalec ne ve koliko rastlin imate v akvariju in, da je tudi rastlinam boljše, če vsak dan dobijo hranila, kot pa, da jih enkrat na teden zasipate. Kot posledica tega rastline zadnjih par dni stradajo, do naslednjega gnojenja.

Boljše je, da kupite večje količine NPK booster, Scarpers green in Carbo booster, saj boste s tem več prihranili. V kolikor imate velik delež rdečih rastlin, lahko dozirate še dodatek železa, vendar pazite, saj preveč železa lahko pripelje do izbruha alg.

Za rastlinske akvarije je najboljša mehka voda z vsebnostjo ph 5. Mehko vodo lahko dobite z s pomočjo osmoze. Z osmozo in minerali znižate KH vrednosti,z dodajanjem CO2 pa znižate tudi PH vrednosti. Idealen ph je nekje 6,7 in 6,8, saj je takrat prisotna največja koncentracija CO2ja v akvariju.

Dolgo časa sem za raztaplanje CO2ja uporabljal lestvico. Sedaj sem jo zamenjal za inline Sera reaktor. Zadeva je zelo preprosta in ekonomična. Kar je pa meni najbolj všeč, da je ena naprava manj v akvariju. Najlažje ga je nadziradi s PH controlerjem, saj je le tako najmanjše nihanje vrednosti ph in CO2 v akvariju. Ta nihanja povzročijo rast alg. Sam sem pred uporabo osrednje metode imel velike probleme z algami. Prvi korak je bil nabava osmoze, CO2 pa sem imel že prej. Naslednja investicija je bila PH controller, sledili so še testerji. Osebno uporabljam vse testerje v kapljični obliki od JBL KH, GH, NO3, PO4, FE.

Kako priti do idealne vrednosti gnojil v akvariju?

Začnete lahko v ponedeljek zjutaj pred prižigom luči v akvariju. Ob 07.00 izmerite parametre. V kolikor imate vrednosti NO3, PO4, FE 0, potem dodate gnojila toliko, kot piše v navodilih. To je osnova. Po kakšni uri pomerite ponovno, oziroma, ko vam filter prefiltrira vodo 2-3 krat, da se gnojila dobro premešajo. Sedaj vidite kakšne vrednosti ste dosegli. Popoldan in zvečer preden, da ugasnete luči meritve izvedite ponovno. Na podlagi tega boste ugotovili, kolikšen delež gnojil se je porabil.

Naslednji dan postopek ponovite, sedaj že veste ali morate dozo povečati ali zmanjšati. Tako merite 3 do 4 dni. Glavno je, da boste znali razbrati iz meritev koliko gnojil rastline porabijo. Dokler ne dobite občutka kako gnojiti, oziroma niste prepričani, da delate prav, lahko večkrat naredite preizkuševalno merjenje. V kakem mesecu boste dobili občutek in meritve ne bodo več potrebne. Delali jih boste le še 1x mesečno. Ob rasti rastlin boste morali doze povečevati.

Seveda je tukaj še osvetlitev, ki tudi ni zanemarljiva. Sam uporabljam luč Dennerle trocal led 66w plus dva dodatna hladna bela led trakova 20W in še en zelen led trak. Led trakove imam povezane na TC 420. Sistem imam narejen tako, da se mi ob 10.00 prižgejo led trakovi z 20% močjo svetlobe, vrhunec pa dosežejo ob 11.00. Takrat se tudi vklopi trocal led luč. Do 21.00 vse gori na maksimalni moči. Ob 21.00 se trocal led luč ugasne, ostale ledice pa postopoma izgubijo moč do 21.30. Ob tej uri se ugasne vsa razsvetljava.

Menjavo vode sem zmanjšal na 20% na 14 dni. Vem, da vsepovsod piše 20 % na teden, ampak to se pri meni ni obrestovalo. S preveč posegi v akvarij se mi je porušil vzpostavljen sistem. Opazil sem tudi, da je idealno (vsaj pri meni) PH 6,8, KH 5, NO3 15 in PO4 0,02. Takrat je bilo prisotnih tudi najmanj alg.

Elemente lahko razdelimo v dve kategoriji: mikro elemente (manjša količina) in makro elemente (večja količina
  • Makro: Dušik, Kalij, Fosfor, Kalcij, Žveplo, Magnezij, Ogljik
  • Mikro: Mangan, Železo, Cink, Baker, Bron, Nikelj, Molibden

PRIKAZ VZPOSTAVLJENEGA SISTEMA:

Takšna vzpostavitev pri meni deluje. To vam naj bo v pomoč pri vaši poti in vašem konceptu.

Vsak mora najti svojo pot, saj ima vsak od vas unikaten ekosistem in, ko boste mislili, da ga že obvladate, vas bo presenetil, tako kot otroci.

Vas zanima več o testerjih, gnojilih, osmozi in mineralih? Poglejte izdelke v naši ponudbi tukaj.